Haberin Kapısı
2022-07-11 22:39:58

HESLERİN TARIMA ZARARI

Mustafa özer

11 Temmuz 2022, 22:39

Yazlarları küçük ırmakların suları azalıyor, özelleştirilen HESLER çareyi belirli süre suları biriktirerek elektrik üretmede buldu.

Kütahya- Kayaköy HES gece 10 civarı suyu depolamak için suyun çoğunu kesiyor. Gündüz 3 gibi suyu salıveriyor. Tarım arazilerini düşünen yok. Herkes cebini düşünüyor. Gündüz saat 3'den gece 9'a kadar sulama bölge halkının sulama ihtiyacını gidermiyor..

Bölge İklimi yazın bile geceleri soğuk geçtiği için suyu gece azalt fakat sabahleyin  8 gibi sal ki, halk gündüz tarlasını meyvesini sulasın....

Tarımda ithalatı önlemek için çiftçiliğin desteklenmesi gerekirken bir de dolaylı engeller ortaya çıkıyor.

İlkbahar yağmurları yağmadığı için sulanamayan arazilerin ekilmesi masrafları kurtarmıyor, sulak arazilere HES’lerin su kısıtlaması ile sulak arazilerde çeşitli sorunlar oluşturuyor.

1- Çiftçiler arasında su kavgaları çıkıyor

2- Su azken kanalın suyunu tamamen çeviren çiftçi, su çoğalınca su arkları taşıyor, kontrolsüz sular komşuların tarlalarına zarar veriyor, mahsuller zarar görüyor, kavgalara sebep oluyor

3- Gece kısıtlı suyu tarlasına salanlar, yine başkasının tarlalarına zarar veriyor.

4- Gece tarla sulayan çiftçi iklimden dolayı hasta oluyor...

HES patronları, daha fazla elektrik üretmenin hesabını yaparken, suyunu kısıtladıkları köylere verdikleri zararları Türk tarımına verdikleri zararları da hesaplamak zorundadır.

Eğer su kısıtlanıp biriktirme zorunluluğu varsa, Sular akşam 9'da kesilsin, gündüz 8'de salıverilsin

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.