Haberin Kapısı
2020-04-20 13:50:57

İslam Tarihinde Milel ve Nihel Geleneği

İrşad Seyda

20 Nisan 2020, 13:50

الملل والنحل

İslam tarihinde Milel ve Nihel adıyla farklı din ve mezheplerden bahseden kitaplar çok. Eski âlimler araştırmışlar, hatta Buda ve Zerdüşt’ten bile bahsederler.

Tüm dünya tarihinde ilk Hindoloji kitabını bin yıl önce bir Müslüman alim olan meşhur filozof Biruni yazmış .تحقىق ما للهند adıyla .. Bu kitabı yıllar önce almıştım. Bir de El Asar El Bakiye kitabı çok meşhur ilim çevrelerinde ama ikisi de çok nadir bulunur. el Asarı da uzun zahmetler sonucu buldum aldım..

İranlı( Farsların /Perslerin Soğu boyundan ) Ebu Reyhan Biruni, iki yıl Hindistan’a gitmiş, onların din, dil, tarih ve matematiklerini öğrenip yazmış. Kendisi Arapça, Farsça, Eski Yunanca dâhil birçok dil öğrenmiş, Dünyaca tanınarak, önemli kitap. Hintliler bile yazmamışlar kendi din ve tarihlerini çünkü sözlü bir geleneğe idiler.

İslam tarihindeki hıfz (Kuran’ı ve hadisleri ezberleme ) gibi ama Müslümanlar gibi sistematik bir hıfz değildi. Vedalar, Ramayanalar, Bhagavat Gitalar yaklaşık miladi 1300 yılları civarında yazıya geçirilmişler ve ilginçtir Hindistan o zaman İslam imparatorluğu hâkimiyetinde, yani bizden öğrenmişler.

Bakmayın bazı mesnetsiz yazılarda üç bin, dört bin yıl önce yazılmışlar gibi sözlere.. Bizim yaptığımız da bir Şehristaninin ve ibn Hazmın bu adlarla milel (milletler ) ve nihel (gruplar mezhepler ) adlarıyla kitapları var. Kaldı ki o dinlerde hakla batıl şimdi karışık. İlk saf hallerinde vahyin tesirleri var ama sonradan bozulmuşlar. Saf kalan kısımda İslam’ın aziz peygamberine işaretler var. Hz Muhammed Z eyd bin Sabite dedi ki git Süryanice öğren, Tevrat ve incili oku ki onlar bize tartışma için geldiklerinde şerlerinden emin olalım, ayni zamanda kendi kitaplarında tahrif olmamış kısımları gizlemesinler.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.