Haberin Kapısı
2020-07-26 21:12:34

Isırgan gübresi ve bokashi kompostu

Mustafa özer

26 Temmuz 2020, 21:12

İnsanlar beton duvarlara kendilerini hapsettiler, kafeste hapsedilen kuş misali doğa özlemlerini, israf olur vicdanlarını da frenleyemiyorlar.

Mutfak atıklarını çöpe atmasam da değerlendirsem fikri şehir hayatı yaşayanların fuzuli uğraşı olmuştur. Belediyeler İnsanları bu dertten kurtarmalıdır.

Şuanda belediye çöp tesislerinde kompost gübre üretilip, park ve bahçelerin gübre ihtiyacı bu kompostlarla karşılanmaktadır. Yine bazı belediyeler kompost makinelerini yol kenarlarına bırakmakta bu makinalara atılan mutfak atıkları 20 günde kompost haline dönüşmektedir.

İnşaallah bazı belediyeler, pazar atıklarını toplayıp KAZ üretim çiftlikleri kurar. Aslolan mutfak atıklarını, hayvanların yemesi ve hayvan dışkılarının bekletilerek gübre olarak kullanılmasıdır.

Bokashi kompostu nedir?

Bokashi, Japon kökenli 1 yılda üretilen iki aşamalı bir gübre üretim çilesidir. Bir çöp bidonu düşünün içinde, delikli bir ızgara var. Her gün mutfakta çıkan muz, elma, patates kabuklarını, çay posasını bu bidona koyup sıkıştırıyorsunuz. Üzerine yüksek fiyattan aldığınız faydalı bakteriler içeren sıvıdan veya tozdan döküyorsunuz, dibine inen suları musluğu açıp çiçeklere döküyorsunuz. Bidon iyice dolunca, ılık bir köşeye koyup bekletiyorsunuz. Üzerini  beyaz küfler kaplayınca kompostu toprağa gömüp 6 ay bekletiyorsunuz.. Sonra çıkartıp çiçeklere atıyorsunuz.

Bu kadar çile ve masrafa ne gerek var. Koyun gübresini en pahalıya satan kilosunu 6 tlye satıyor. Bu komposttan daha kuvvetlidir.

Bokshi kompostunu yapanların iddiası kısmen doğru....

İddiaları, Sakladıkları kompost sıvısının da içeriğini eleveriyor.

Kompost kötü kokmayacak, kötü kokarsa, zararlı bakteriler içerir. Faydalı bakteriler kötü kokmaz.

Bu bilgi doğal toprak için gereklidir. Bir gram doğal toprakta BİR MİLYON canlı yaşar. Bunların faydalı ve zararlıları vardır. Faydalıları çok fazla olmalıdır. Kimyasal gübre ve ilaçlar toprağın canlı yapısını, ph'ını bozmuştur. Düşük Ph'lı topraklarda sadece zararlı bakteriler yaşar. Zararlı bakterilerin yaşadığı toprakta yetiştirilen gıdalar sağlığımızı bozar.

Bokashi kompostuna atılan sıvı büyük ihtimalle, yoğurt, sirke, hamur mayası karışımlı bir sıvıdır.

Isırgan otu gübresi nedir?

Yeşil ısırgan otlarının bir bidona depilip üzeri su ile doldurularak 1 ay ıadar bekletilerek oluşturulan, LAĞIM gibi pis kokan bir sıvıdır.

Böyle pis kokulu sıvılarda zararlı bakteriler olduğu için uzak durmak gerekir

Yorumlar (2)

Hüseyin 2 Yıl Önce

Bilgi ve tecrübe sahibi olmadan kaleme alınmış saçmalıklar salatası olmuş vasat bi yazı… mustafa bi daha yazma paşam sen:)

Hüseyin 2 Yıl Önce

Bilgi ve tecrübe sahibi olmadan kaleme alınmış saçmalıklar salatası olmuş vasat bi yazı… mustafa bi daha yazma paşam sen:)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.