Haberin Kapısı
2016-06-25 13:23:29

Saatleri Ayarlamak

Doç. Dr. İbrahim Baz

25 Haziran 2016, 13:23

Mağlubiyet düşmana benzemektir. Üstelik bu mağlubiyet öyle sinsidir ki, çoğu zaman mağlupları farkında bile değillerdir. Hz. Peygamber “Kim bir kavme benzerse o onlardandır.” buyururken bu mağlubiyete ve istikbaldeki bir mahcubiyete işaret etmektedir.

İslam dünyası çağı yakalayamamanın ve yaşayamamanın acısını yaşıyor iki yüzyıldır. Bu yakalayamama ve yaşayamama, çağın yani zamanın nesnesi haline gelmeleridir. Hâlbuki halife olarak yaratılan insan, Müslüman kimliği ile zamanın nesnesi değil, öznesi olmakla mükelleftir.

Müslüman için zamanın ölçüsü ömürdür. Ömrü doğru yönetmenin ölçüsü, bir günü yönetmekte saklıdır. Bu açıdan “ömür bir gündür o da bir gündür” denilmiştir. Ancak dervişler bir dünü de uzun kabul etmişler ve bir günü doğru yönetmenin yöntemini alınan her nefesi doğru yönetmeye bağlamışlardır. Bunu da derviş “ibnü’l-vakttir” diyerek bir ilke haline getirmişlerdir.

Bu ana çerçeveden baktığımızda sorulması gereken basit ama önemli bir soru var: Müslümanlar acaba kendi saatlerini yani zamanlarını mı yaşamaktadırlar?

“Bir gün” üzerinden cevap aramaya çalışalım.

Kimileri fecir vaktinde güneşten önce uyanmakta ve yeni bir güne uyanmanın hamd ve senası ile secdeye kapanmakta? Kimileri fecrin aydınlığını görmeden geceden kalma kendi karanlığında yatağında uzanmaktadır.

Kimileri akşamın karanlığını günün ve ömrün sonu gibi bilip, halini hesap ederek ölümü hatırlamakta ve yarına uyanabilmenin ve daha iyisini yapabilmenin duası ile sağ yanına uzanmakta. Kimileri ise gecenin karanlığına yaktığı sahte ışıklar altında yıldızları bile görmeden gecesini gündüze çevirmenin gururu ile sermest olmuş bir halde dolaşmakta.

Bu örnekler sayısız şekilde çoğalmaktadır her gün.

Sözün özü şudur:

Mekanik saatlerle, kâinatın ve müslümanın saati çelişir oldu.

Bu durumda herkes kendi saatine bir bakmalı. Saatiniz neye ayarlı?

Görülmektedir ki, acı ama gerçek; geceler gündüzleşti…

Seherde şakıyan kuş sesleri ancak filmlerden bilinmekte…

Saatler, zamanı anlatamaz.

Güneşin batışında görülür zaman…

Herkesin saati ayrı çalışır ama aynı şekilde durur.

Şimdi saatleri ayarlama vakti… Ramazan…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.