Haberin Kapısı
2020-08-30 13:23:23

Ailenin Mutlu Olma Sebepleri -1

İbrahim Cücük

30 Ağustos 2020, 13:23

    Aile fertleri, aile mutluluğunu hedef edinmeliler. Bu hedef olunca, ailede münakaşa değil mutlu etme sebeplerine başvururlar. 

       1. Önce aile fertlerinin hedeflerinin İslam’a göre yaşamak ve Müslüman olarak ölmek olmalıdır:
        “Ey iman edenler! Allah’a gereği gibi takvalı/saygılı olun, ölürken ancak Müslüman olduğunuz halde ölünüz.” (Âl-i Imrân sûresi 3/102.)
        Esas hedef, Allah Teâlâ’nın rızasını kazanmak olmalıdır ki rıza hedefine aykırı davranılmasın. Allah’ın rızasını kazanmak, cennetlik ameller işlemek, dünyayı âhirete vasıta kılmak, niyette ihlas, amelde de sünnet görülmesiyle mümkün olur.

        2. Her meseleyi İslam’ca çözebilmek için İslam âlimine başvurmak.
        Her Müslümanın İslam âlimi edinmesi farz-ı ayndır. Çünkü Rabbimiz, mü’minleri avam ve havas diye ikiye ayırmıştır. Avam, müctehid olmayan herkestir. Havas, müctehid olan kimsedir. Avama “Bilmiyorsanız zikir/ictihad ehline sorunuz” (Nahl sûresi 16/43; Enbiyâ sûresi 21/7.) buyurmuş, havassa da “Eğer Allah’a ve âhirete inanıyorsanız her hangi bir konuda anlaşmazlığa düşerseniz, onu Allah’a ve Rasûl’e götürün” (Nisâ sûresi 4/59.) diye buyurmuştur.  Allah’a müracaat, Kur’ân’a, Rasûl’e müracaat da Sünnet’e müracaat etmektir.
        Daima ilerlemek için bize lazım olan ilimlerde ilerlemek gerekir.

       3. Evimizi örnek bir ev haline getirmeye çalışmak gerekir.
      Bunda başarı için Hz. Peygamber’in (s.a.s.) evini örnek almak:
      Kanaatkârdılar, kocalarına itaatkârdılar, dünyayı değil âhirete yönelmiş olup dünyalarını âhiretlerini kazanmada kullanıyorlardı, İbadet ve taate, gece namazına yarış vardı, helal lokmaya çok dikkat ediyorlardı, komşuya ve fakire yardım etmede yarış vardı, Hz. Peygamber (s.a.s.) hanımlarına karşı lütufkâr idi.

      4. Haftada bir gün ilim ve zikir meclisinde bulunmak
       Bu konuda Rasûlullah Efendimiz şöyle buyurmuştur: 
        "Ey Ebu Zer, sabahleyin evinden çıkıp Kur'ân'dan bir âyet öğrenmen senin için yüz rekât nafile namaz kılmandan daha hayırlıdır. Yine sabahleyin evinden çıkıp mükellefin ameliyle ilgili olan veya olmayan ilimden bir bâbı öğrenmen (senin için) bin rekât nafile namazdan daha hayırlıdır." (İbn Mâce, Mukaddime, 16, hadis no: 219.)  
                               
       5. Beraberce İslam’ı yaşamak, beraberce dertlerimizi paylaşabilmek için evvela akraba ve komşularla, İslâmî ve insânî ilişkilerle ilgili haftada bir de olsa ilgilenmek

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.