Haberin Kapısı
2020-08-31 15:50:41

Ailenin Mutlu Olma Sebepleri -2

İbrahim Cücük

31 Ağustos 2020, 15:50

  6. Kadın, kocasının kıymetini bilsin de önce Allah’a itaati namaz kılmakla; kocasına itaati de dediği doğrularda uygulasın, namusunu korusun, çocuklarının eğitimine ve bakımına dikkat etsin.

       Allah Teâlâ ne güzel buyurmuştur:
       “Onlar (kadınlar), sizin örtüleriniz, siz de onların örtülerisiniz” (Bakara sûresi 2/187.)

       Âyet-i kerîmede, daha önemli ki kadınların örtü olması öne alındı, erkeklerin kadınlara örtü olması yani onları koruması sonraya kondu.

       7. Koca da hanımının kıymetini bilsin, örfün gereğine, imkânın elverdiği oranda evine baksın, tatlı-sert olsun.
       Öyle tatlı olsun ki “beni kocamdan daha fazla seven yoktur” demelidir. Öyle de sert olmalı ki “İslam’a ters bir şey yaptığım zaman asla bana taviz vermez” demelidir. 

       8. Karı-koca gıybet etmemeleridirler.     Özellikle akrabaların gıybetini yapmak akrabaları birbirine düşman eder. Dilini tutan huzurunu korur. Dilinin kıymetini bilmeyen kendi kıymetini kaybeder.

        9. Ev işinde, dışarı işlerinde, belki her işinde başarılı olmaları için realiteye uygun plan ve program yapmalıdırlar. 

        10. Evde mümkünse yarım saat da olsa Ehl-i Sünnet akaidi, ilmihal, ayet tefsiriyle ve hadis şerhiyle birlikte ders olmalı, bir sayfa da olsa Kur’ân-ı Kerîm okunmalıdır.

       11. Komşuya, akrabaya, işyerindekilere; azar azar, yavaş yavaş sorumluluğumuzun gereği -tenkit ederek değil- kardeşçe, örnek davranışıyla birlikte baba ve anne şefkatiyle nasihatte, uyarıda bulunmalı.

       12. Aile fertleri, kendi mahiyetlerini öğrenip hangi sıfat ve kabiliyeti belirgin ise o sıfatın rehberleri tanınmalı, onlar gibi olma ideal haline getirilmelidir. 

       Büyükleri örnek almayan toplumlar büyük insan yetiştiremezler. İdeali olmayan toplumlar, ideali olanların dolgu malzemesi olurlar. Büyük insanların eşleriyle ilgili birbirlerine olan davranışlarından dersler alınmalıdır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.