Haberin Kapısı
2021-08-08 11:38:36

Büyük Millet Olmanın Alemetleri -8

İbrahim Cücük

08 Ağustos 2021, 11:38

BİZİM DURUMUMUZ VE ÇAREMİZ

Önce, mutlu azınlığın eğitimden kanunlara ve yönetime varıncaya kadar çoğunluğa hâkim olduğu bir düzen ve düzenleme vardı. Daha sonra çoğunluğun, mutlu azınlığa karşı biz de varız çıkışı başladı. Her çıkışta askerî ihtilallerle bastırıldı ama bu karşı kalplerden sökülüp atılamadı. Zamanla düzen imalatına ters imalat hataları çoğaldı. Neticede çoğunluğun lehine hepe göre hiç, hiçe göre hep denecek gelişmeler başlayınca iç ve dış azınlıklar böyle olmaz diye gayr-i meşru çıkışları başladı.

Hâlbuki kanunlar ve yönetmelikler, çoğunluğa göre yapılır, azınlıkların hakları da asla zayi edilmeyip korunur. Ama azınlığın çoğunluğa tahakkümüne de müsaade edilmez.

Bugün, herkesi var kabul etmek, varı yok kabul etmemek gerekir.

Millete yapılan zulümleri kabul etmemek, millet adına af yoluna gitmemek, siyâsî af ise devlet güçlü olmadıkça af etmemek. Çünkü suçlulara ceza vermek adalettir. Adalet ise huzur sebebidir.

Her kesime zeytin dalı uzatmak, taviz vermeden her hak sahibine korkmadan hakkını vermek, adaletten ve hürriyetten taviz vermeden ceza verileceklere cezadan vazgeçmemek, suçlu ile suçsuzu kesin olarak ayırmak, suçlu zannedilip de suçsuz çoğunluğa da ferahlatıcı bir açıklama yapmak, elebaşları ise bir daha suça yönelmemelerini temin için cezalandırmak gerekir.

Şahıs, kurum ve millet olarak çare nedir?

Şahıs olarak çare:

Taassubun ve şüphenin bulunamayacağı, dînî ilimlerle fen ilimleri diye bir ayrıma girmeden Kur’ân-ı Kerîm’in üzerinde durduğu her sahada bilginin bulunduğu, dünyadan ve dünyadakilerden habersiz olmayan, içinde bulunduğu asra öncülük yapabilecek, diğer İslâmî guruplara karşı anlayışlı ve dirsek temasında olan; İslâmî cemaat, İslâm toplumu ve mescidle alaka kuran anlayışında olan bir ilim ve kültür çevresinde yetişmek.

İslâm’ı, usûl yani itikadî ve fürû’ olarak yani ibadet, ahlak ve ahkâmı içine alan amelî konuları doğru bilip doğru uygulamak için tedrîs, teblîğ ve te’lîf ehli ilmiye sınıfı temelinde terbiyeden geçmek gerekir.

Kurum olarak çare:

Herkese örnek olabilecek çapta ve derinlikte; halkı, teşkilatı da göz önüne alan sistemi çok iyi hazırlayıp hayata geçirmeye çalışmaktır.

Millet olarak çare:

İstilada olduğumuzun idrakinde olup istiladan kurtulmaya çalışmak, lider millet olma konumumuza sahip çıkıp liderliğin gereğini yapmak, hangi asırda gâlip isek ve ne ile gâlip olmuş isek onları alıp hayatımıza modernize etmek, kökü mazide olan âtî anlayışında bir gençlik yetiştirmektir.

İslâm dünyası olarak bize bizden daha merhametli olan Rabbimizin emri, halimizin, ilmin ve irfanın mecburiyeti, bir araya gelince en büyük güce ulaşacağımız gerçeğinin zorunluluğu, bütün insanlığın kurtuluşu Müslümanların kurtuluşuna bağlı olduğu sorumluluğu gereği ilmî, itikâdî, kültürel, askerî birliktelik oluşturmak.

Bunların gerçekleşebilmesi için önce bu fikrin konuşulduğu bir platform oluşturmak, doğuyu-batıyı kavrayan, sâlim düşünebilen, idealle realite dengesini kurabilen, aykırı fikirlere katlanabilen çaplı, derinlikli ve insaflı, binleri arkasında taşıyan birlerin hemen bir ön çalışma yapması, hemen heyetlerin oluşturulup çalışmaya başlanması gerekir. Daha sonra bu bilgi ve gerçeklerin, zorunlulukların halka mal edilmesine çalışmak gerekir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.