Haberin Kapısı
2023-09-14 17:37:16

GERÇEK TALEBE/2

İbrahim Cücük

14 Eylül 2023, 17:37

Gerçek Talebede Bulunması Gerekli Olan En Önemli Özellikler:

1) Niyet

Kalbindeki niyetin en üstün niyet olması, niyetinde de ihlaslı olması çok önemlidir. Çünkü Allah’ın bir mümine olan yardımının oranı ihlası oranındadır.

En üstün niyet, Allah’ın rızasını kazandıracak olan İslâm’ın; önce kendi kurtuluşu sonra bütün bir ümmetin kurtuluşu için anlaşılmasını, anlatılmasını ve yaşatılmasını sağlamak olmalıdır.

Bu milletin ihyasının, dinin ihyasına; dinin ihyasının da gerçek ilmiye sınıfının ihyasına bağlı olduğu şuurunda olmalıdır.

Niyeti yani hedefi büyük olanın, heyecanı ve gayreti de büyük olur. Heyecanı ve gayreti büyük olanın başarısı da Allah’ın lütfuyla büyük olur.

2) Sabır ve sebat

Niyetindeki gayenin gerçekleşmesi için önce kendisinin âlim olması sonra başkasını âlim etme, öğrendiğini dili ve haliyle etrafına yayması için nefsini hoşlanmadığı şeylere hapsetmesi, bir ağacın yazın meyve verebilmesi için kışın zorluklarına katlanması gibi bütün zorluklara tahammül etmesidir.

Kim neye ermişse sabırla ermiştir. Talebe, en büyük makam olan Allah’a kul olma makamına ancak sabırla erilir gerçeğini kalbine nakşetmelidir.

Sebat bir bakıma istikrar demektir. İstikrarlı talebe, hedefe doğru yolda devamlı yürüyen gibi hedefe ulaşan kimseye benzer. İstikrarsız talebe ise yolda uyuyup kalan ve yol kesicilerin istilasına uğrayan kimse gibidir.

3) Takvâ

Takva kelimesi vikayeden gelir. Vikaye, yanlıştan kendimizi korumak demektir.

İttika, yanlıştan korunmak anlamına gelir. Muttakî de itikad itibariyle kalbini küfür ve şirkten; riya, ucub, kibir, kin, öfke, cimrilik gibi kötü huylardan; haramların, mekruhların ve şüphelilerin işlenmesinden ve emredilenlerin de terkedilmesinden kendisini koruyan demektir.

Talebe bu hassasiyete sahip olursa münbit toprak gibi güzel meyveler veren bahçe gibi olur.

Üstad, talebenin kalbine bilgi tohumunu attıkça talebe de ihlas ve gayret suyu ile sulayacaktır ki tohum yeşersin, sabır ile de ağaç haline getirecektir ki meyve verebilsin.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.