Haberin Kapısı
2023-09-16 17:38:38

GERÇEK TALEBE/4

İbrahim Cücük

16 Eylül 2023, 17:38

Talebeye Ne Verilmelidir?

Müslüman bir öğrenciye ne verilmeli ve nasıl verilmelidir? Talebenin ilahiyatlı, medreseli, imam-hatipli veya başka bir okulun öğrencisi olduğuna bakılmaksızın can alıcı soru bu olmalıdır.

Müslüman kişinin İslâm’a göre iman edip amel etmesi yani İslam’ı yaşaması için evvela İslâm’ı bilmesi gerekir. Çünkü ilim olmadan ne iman olur ne de amel olur.

İman etmek için de bilgi, amel etmek için de bilgi; bildirmek için de bilgi, amel etmelerine sebep olmak için de bilgi gereklidir. İşte bundan dolayı “ilim, imandan ve amelden öncedir” diyoruz.

İman, amel etmeyi gerektirir ama iman hemen amele dönüşmemektedir. İmanın amele dönüşmesi veya bilginin yani öğretimin hayata dönüşmesi terbiye ve tedible yani eğitimle mümkün olmaktadır.

Bu öğretim ve eğitim, temel olduğu için özellikle gençlerin işidir; sadece gençlerin işi de değil her Müslümanın işidir. Zira bilmek ve inanmak, bildirmek ve inandırmak; amel etmek ve ettirmek yani öğretim ve eğitim, herkes için özellikle gençler için bir sorumluluktur.

Öğretim: Bir ilim, iş veya sanat için gerekli bilgileri öğretme işidir.

Eğitim: İnsanın aklî, rûhî ve bedenî yapısını zararlı unsurlardan koruyup fıtratında var olan cevherlerini harekete geçirerek beslemek, geliştirmek ve en faydalı hale getirmektir.

Öğretimin ve Eğitimin Hedefi Ne Olmalıdır?

Öğretimin hedefi; insanın yaratılış maksadını, uhrevî-dünyevî amacını ve nihâî hedefini, görevlerini, yetkisini ve sorumluluklarını, haddini ve hakkını bilmesini sağlamaktır.

Eğitimin hedefi; kişinin bildiğini ve inandığını hayata geçirebilmesini sağlamak için amel edecek kabiliyeti ve aksiyonu kazandırmaktır.

Bu da iki şekilde olur:

a) Yaratılışında var olan kabiliyetleri tadil etmek,

b) Sonradan kazanabileceği güzellikleri ve özellikleri kazanmaya ve kazandırmaya çalışmak ve çalıştırmaktır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.