Haberin Kapısı
2023-09-17 17:39:24

GERÇEK TALEBE/5

İbrahim Cücük

17 Eylül 2023, 17:39

Öğretimde Neleri Vermeliyiz?

En üstün hedef, Allah Teâlâ’nın rızasıdır. Zira insan, hedefini ne kadar üstün tutarsa o derece yücelir.

Allah Teâlâ’nın rızası nihâî hedeftir.

Bu nihâî hedefe dünyevî ve uhrevî ara hedeflerle ulaşılır.

Dünyevî ara hedefler; Müslümanlara ve insanlara faydalı olmak, faydalı eserler ortaya koymak, yeryüzünü imar etmek ve adaleti hakim kılmaktır.

Uhrevî hedefler; şahsın, ailenin, kurumların, toplumun, İslâm dünyasının ve bütün insanlığın İslamlaşmasıdır.

Allah Teâlâ’nın rızasını kazanmak her şeyi kazanmak, rızasını kaybetmek ise her şeyi kaybetmek demektir. Çünkü dünya ve âhiret Allah’ın elindedir.

Allah Teâlâ’nın rızası; razı olduğu yol, razı olduğu tarz ve razı olduğu zat ile kazanılır.

a) Allah Teâlâ’nın razı olduğu yol, sırat-ı müstakîm olan İslâm’ın yani itikatta Ehl-i Sünnet akidesinin, amelde usûl-i fıkha göre İslâm fıkhının ve ahlâkda İslâm ahlakı olan Peygamber ahlâkının belirlediği yoldur.

b) Razı olduğu tarz, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in izlenmesi ve örnek alınması demek olan kavlî, fiilî ve takrîrî Sünnet’tir.

c) Razı olduğu zat ise Hz. Peygamber’dir.

Dünyevî ve uhrevî hedefler, nihâî hedef olan Allah Teâlâ’nın rızası hedefine götürürse Allah Teâlâ’nın rızasından sayılır, götürmezse engelden sayılır.

Burada ölçü, dünyevî ve uhrevî hedefler ele geçirilirken İslâm’ın çizdiği helal ve haramların gözetilmesidir.

Bu ara hedefler elde edilirken İslâm’ın belirlediği helal ve harama dikkat edilirse, bu ara hedefler nihâî hedef olan Allah’ın rızasına götürür; bu helal ve haramlar gözetilmezse, o zaman bu ara hedefler engeldir, nihâî hedef olan Allah’ın rızasına götürmez.

Hedefe ulaşmak için önce temel prensiplerin öğretilmesi gerekir.

Önce dinin temelleri olan usûliddîn dediğimiz Ehl-i Sünnet akîdesi öğretilmelidir. Sonra diğer ilimlerin usûlleri öğretilmelidir.

Amelî konuların usûlü, usûl-i fıkıhdır. Zira usûliddîni ve usûl-i fıkhı bilmeyenin ilmine itibar edilmez. Çünkü vüsûl, üsûl iledir.

Dinî ve dünyevî ilimlerin üsûlleri öğretilmeden o ilimlerde hedefe ulaşmak mümkün değildir.

Bir Müslümana lazım olan; iman, ibadet, ahlâk ve ahkâm/hükümlerle ilgili bilgiler mutlaka öğretilmelidir. Önce farz-ı ayn sonra farz-ı kifâye olan ilimler öğretilmelidir.

Önce tabi olmak için hakkı, sonra da korunmak için batılı ve şerri bilmek gerekir. Zira şerri bilmeyen şerre düşebilir.

Ömür boyu batılı öğrensek, hakka ulaşamayız, ama önce hakkı bilirsek, bunun dışındakilerin batıl olduğu zaten kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.