Haberin Kapısı
2023-09-19 17:40:41

GERÇEK TALEBE/7

İbrahim Cücük

19 Eylül 2023, 17:40

5. İslâm’a davet dersleri okutulmalıdır.

İslâm’da bilmek bir farz, bildirmek diğer bir farzdır; anlamak farz, anlatmak ayrı farzdır; inanmak bir farz, inandırmaya vesile olmaya çalışmak ayrı bir farzdır; imanın amele dönüşmesi bir farz, başkasının amel etmesine sebep olmaya çalışmak diğer bir farzdır.

Burada bildirmek, anlatmak, inandırmaya vesile olmak ve amele sebep olmaya çalışmak ayrı bir ihtisas ister.

İslâm’a davet ve davet metodu ile ilgili yazılmış eserler tahlil edilerek okutulmalıdır. Bu konuda önce İslâm, genel hatlarıyla özellikle üst kimliğimiz olan icmâ edilen konular sonra yanlış sistemler genel hatlarıyla öğretilmelidir.

Müslümanlara nasıl nasihatte bulunulacağı ve diğer insanlara nasıl tebliğ edileceği, Kur’ân-ı Kerîm’de ve hadîs-i şerîflerde geçtiği gibi, Hz. Peygamber Efendimiz ve diğer peygamberler örnek alınarak öğretilmelidir.

İslam tarihinde; sahabeden bu güne kadar başarılı olmuş büyük İslam davetçilerini tanımak ve onlardan istifade etmeye çalışmak gerekir. Zamanın hali ve zamandaki insanlara tesir eden fikirler, huylar ve güçler tanıtılmalıdır.

6. Şahıs olarak, Müslüman ve millet olarak “ne idik, ne olduk ve ne olmalıyız?” sorularına cevap olabilecek bilgiler genel hatlarıyla öğretilmelidir.

Şahıs olarak temizdik, fakat yanlış eğitim-öğretimlerle ve çevrenin kiriyle kirlendik.

Müslüman olarak İslam medeniyetini kurduk, nice eserler meydana getirdik, yükseldik, fakat nefislerin ve düşmanların istilasına uğrayıp arzularımıza ve cehalete razı olunca çöküş başladı, neticede düşmanların itikadî, iktisâdî, siyâsî ve hukûkî istilasına uğradık.

Halimizi ve konumumuzu idrak etmemiz için işte bütün bunlar öğrenilmeli ve nasıl ayağa kalkacağımız öğretilmelidir. Çünkü düştüğünü idrak edenler ayağa kalkmanın gerekliliğini hissedebilirler. Bu idraki kazanmak ve kazandırmak için önce doğru ve isabetli bilgiyi sonra sorumluluğumuz ile ilgili tefekkürü kazanmak ve kazandırmak gerekir.

7. Kabiliyetine uygun olan meslekte uzmanlaşmanın yolları öğretilmelidir.

Bu konuda Müslümana gerekli olan önce mesleği ile ilgili İslâm fıkhındaki hükümleri sonra mesleğinde ehil olmanın şartlarını bilmektir. Çünkü başarı ve faydalı olmak için ehil ve âdil olmak yani İslâmî şahsiyet sahibi olmak gereklidir. Zira Allah Teâlâ, âyet-i kerîmede Müslümanlara önce işleri ehline vermeyi sonra adâletle hükmetmeyi emretmiştir. (Nisâ sûresi 4/58)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.