Haberin Kapısı
2021-10-06 12:03:10

Hikmet Ehlinden Bazı Tavsiyeler-2

İbrahim Cücük

06 Ekim 2021, 12:03

Dostluk ve Arkadaşlık Kimlerle ve Nasıl Yapılır?

“Allah Teâlâ ile sohbet (ve dostluk); güzel edep, korku ve murâkabe halini devam ettirmekle olur. Rasûlullah (s.a.s.) ile sohbet; Sünnetine tabi olmak (Hz. Peygamber’in izlememizi emrettiği her emrini yapmak, yasakladığı her yasağı terk etmek, sevap umulan her uygulamasını yapmak) ve zâhirî ilme dört elle sarılmakla olur. Allah Teâlâ’nın evliyâsı ile sohbet; hürmet ve hizmet esasına dayanır. Ev halkı ile sohbet; iyi ahlâkla olur. Dostlarla sohbet; günah olmamak şartıyla onlara daima müjdeler vermek ve güleryüz göstermek esasına istinad eder. Cahillerle sohbet; onlar için dua etmek ve kendilerine karşı merhametli olmak suretiyle olur.”

Ebû Osman Hîrî (ö. 298)

Ermediği Makamı İddia Etmenin Tehlikesi:

“Bir kimse vâsıl olmadığı (ermediği) bir halden dem vurursa; sözü, dinleyenler için fitne olur. Kalbinde bir dava ve iddia doğar. Allah Teâlâ o hale ulaşmaktan o kimseyi mahrum eder.”

Ebû Amr Züccâcî (ö. 348)

“İmanın başlangıcı sonuna bağlıdır. (Bir kimsenin ezelden mü’min diye Allah Teâlâ tarafından bilinmesi o kimsenin iman üzere öleceğini bildiğindendir. Her an ölebiliriz, öyle ise iman üzere olmaya ve o imanı; ilim, amel, zikir ve fikir (tefekkür) ile korumaya ve kemâle erdirmeye çalışalım.)

Büşencî (ö. 348)

Kalbin Manen Ölme Sebeplerinden Bazısı:

“Bir kimse zenginlerle sohbeti, fakirlerle düşüp kalkmaya (Allah’ın fakirler hakkındaki fakirlik hükmüne rıza göstermeyerek) tercih ederse, Allah Teâlâ onu kalp ölümü hastalığına müptelâ kılar.”

Ebû Osman Mağribî (ö. 373)

Tasavvufun Aslı:

“Tasavvufun aslı Kitap (Kur’ân-ı Kerîm) ve Sünnet’e (Hz. Peygamber’in sözleri, fiilleri ve takrirleri) dört elle sarılmak, heva, heves ve bid’atlara (Hz. Peygamber’in takip ettiği çizginin dışında bir yol izlemek) tabi olmamak, şeyhlere (ilim ve takvada Hz. Peygamber’in izinden giden ilim ve irfan sahibi olan zatlara) hürmet etmeye büyük değer vermek, (Yaratandan ötürü) yaratılanı mazur görmek, vird ve zikre devam etmek, ruhsat ve tevillere göre hareket etmeyi terk etmek.”

Nasrabâzî (367)

Allah Teâlâ’ya İtaatsizliğin Alâmetlerinden Bazısı:

“Ben Allah Teâlâ’ya karşı itaatsizlik ettiğimi, eşeğimin ve hizmetçimin huyundan ve bana itaatsizlik etmelerinden anlarım.” (Bu durum, herkeste farklı farklı tecelli edebilir.)

Fudayl b. Iyâz (ö. 187)

Sûfi Sözlerinin Üzerinde Durduğu Temel Şeyler:

“Bütün sûfî sözleri şu dört cümle etrafında döner durur: Allah Teâlâ’yı sevmek, (âhirete engel olan) dünyanın azından bile nefret etmek, nâzil olan Kur’ân-ı Kerîm’e uymak, durum kötüye doğru değişecek diye endişelenmek.”

Zünnûn-ı Mısrî (ö. 245)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.