Haberin Kapısı
2022-03-23 17:19:11

HUZUR DOLU HAYAT İÇİN/1

İbrahim Cücük

23 Mart 2022, 17:19

1. Affedici olalım.

İster aile içinde ister herhangi bir kurumda huzurlu olmak istiyorsak, biz hata edince af dilemek, bize hata edilince affetmek gerekir. Af dilenmeyince ve af edilmeyince şeytan devreye giriyor, iki tarafı birbiriyle harp ettiriyor.

Hadîs-i şerîfde Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Sadaka hiçbir malı azaltmaz. Af sebebiyle Allah bir kulun ancak şerefini artırır. Ve bir kimse Allah için tevâzu gösterirse Allah onu ancak yükseltir.”

(Müslim, Birr, 69; Dârimî, Zekât, 35; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 386. )

Hadîs-i kutsîde şöyle buyurulmuştur:

“Faziletlerin en yükseği, seninle ilişkisini keseni senin arayıp sorman, seni mahrum bırakana senin ihsanda bulunman ve sana zulüm edeni senin affetmendir.”

(Ahmed b. Hanbel, Müsned III, 438.)

Affın Faydaları:

a) Allah (c.c.)’ın sevap vermesine ve affetmesine sebep olur:

“Kötülüğün cezası (karşılığı) ona denk bir kötülük(le karşılık vermektir). Her kim affedip barışırsa onun mükâfatı Allah’a aittir (kat kat ve bol bol verir). Şüphesiz O, zulmedenleri sevmez.”

(Şûrâ sûresi 42/40.)

b) Düşmanlık edenin dost olmasına vesile olabilir:

“Kötülükle iyilik bir değildir. Sen kötülüğü en güzel olan (af) ile önle. O vakit göreceksin ki seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost gibi olur.”

(Fussılet sûresi 41/34.)

c) Düşmanlık edene karşı biraz olsun fazlasıyla karşılık vermedeki zulümden kendini kurtarmış olur.

Aynısıyla karşılık vermenin caizliğini, az bile olsa fazlasıyla karşılık vermenin haramlığını belirten âyet-i kerîme şudur:

“Bütün hürmetler karşılıklıdır. O halde size kim saldırırsa siz de ona, aynısıyla karşılık verin. Ama (fazlasıyla karşılık vermede yahut evlâ olan affı terk etmede) Allah’tan korkun. Bilin ki Allah takvaya dikkat edenlerle beraberdir.”

(Bakara sûresi 2/194.)

Affın Kısımları:

a) Fitneyi söndürmeye ve câninin cinayeti terk etmesine sebep olan af. Âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîflerde övülen af bu manadadır.

b) Fitneyi artıran ve câninin cinayetini artırmasına sebep olan af. Bu tür af câiz olmayıp intikam almayı gösteren deliller de bu manadadır.

Afta sakınca olursa, zâlimlerin zulümlerini kaldırmak niyetiyle intikam almak gerekir ki bu da adaletle olmalıdır.

Af, suçu ve suçluyu artırırsa caiz değildir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.