Haberin Kapısı
2022-08-08 19:50:51

HUZURLU AİLE OLMANIN GEREKLERİ/1

İbrahim Cücük

08 Ağustos 2022, 19:50

Aileyi teşkil eden bireyler huzurlu ise aile huzurludur denir. Fertlerde huzur yoksa o evde huzur yoktur denir.

Fertlerin kalpleri huzurlu ise o fertler huzurludur. Kalbin huzuru; imanla, Kur'ân-ı Kerîm’le, zikirle ve sâlih amellerle sağlanır. Bunu şu âyet-i kerîmede kalpleri yaratan Rabbimiz şöyle belirtmiştir:

“Onlar ki iman etmişlerdir ve kalpleri Allah’ın zikri (olan Kur’ân) ile mutmain olur! Dikkat edin kalpler ancak Allah’ın zikri ile mutmain olur (huzur bulur).” (Ra’d sûresi 13/28).

Kalp, yaratılış maksadını, sorumluluğunu, Allah’ın nimetlerini, Kur’ân’daki ve kâinattaki âyetlerini tefekkür ederek zikreder; dili ile âyet ve hadislerdeki zikir ve dualarla zikreder; bedenle de ibadet ve itaat ederek zikreder. İşte böyle olan evlilere elbette Allah cennete gitmeden cennet tadını tattırır, bulunduğu yer cennet köşelerinden bir köşe olur; böylece dünyada ve âhirette huzurlu olurlar.

Evleneceklerin ve evlenenlerin kalplerindeki niyeti, mal, güzellik ve soy sop değil de dindar olanı tercih olursa maddî ve manevî bereket olacağını Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle müjde vermiştir:

“Kadınlarla dört özellik için evlenilir: Malı, hasebi (şerefi), güzelliği, dindarlığı için. Sen dindar olanını seç, bereket görürsün.” (Ebû Dâvûd, Nikâh, 2; İbn Mâce, Nikâh, 6).

Sırf maddî zenginlik evin huzuruna yetmez. Dünya ve âhiret mutluluğunu isteyen bu dindarlık şıkkını tercih etmelidir. Dindar olan, hem Allah’a karşı hem eşine karşı sorumluluğunu yerine getiren, güzel ahlakı sayesinde evine huzur sağlayan kimsedir. Dışarıda evliya gibi, içeride eşkıya gibi olan değil, hem içeride hem dışarıda evliya gibi olandır.

Evlendikten sonra da eşler gözlerini haramdan sakındırarak, birbirlerine karşı sorumluluklarını yerine getirerek, birbirlerine hayırlı olarak bu mutluluğu korumaya çalışmalıdırlar.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.