Haberin Kapısı
2023-10-08 18:23:46

Hz. Peygamber (s.a.s.)’de Görülen Liderliğin Nitelikleri:

İbrahim Cücük

08 Ekim 2023, 18:23

1. İlişkilerde başarılı olması

İlişki kurduğu herkese karşı lütufkâr, nazik, mütevazı ve sevgi doluydu. Uğruna her şeylerini feda etmeye hazır insanların kalplerini kazanmıştı.

2. Cesaret ve kararlılık

Tehlikelerle ve felaketlerle karşılaşmasına rağmen zayıflığın ve ürkekliğin görülmediği cesaret ve kararlılıkla inisiyatifi daima elinde bulundurdu. Bedir’de 313 kişi ile 1000 kişiye karşı koyması, Uhud savaşındaki kararlı tutumu, Huneyn savaşındaki her saldırıya sarsılmaz bir şekilde karşı durması gibi.

3. Metanetini hiç kaybetmemesi

Mekke’de 13 yıl Kureyş liderleri elinde eziyet çekti, zulüm ve zorluklara karşı sabrı elden bırakmadı. Uhud’da Sahabenin paniğine rağmen metanetini asla kaybetmedi, zekâsı ve askerî manevra kabiliyeti ile durumu kontrol altında tuttu. Hendek savaşında Yahudilerin hıyanet edip müşriklerle beraber saldırıya geçmeleri tehlikesi karşısında, düşmanı psikolojik ve politik olduğu gibi askerî olarak da zayıflatan ve Müslümanların konumunu kuvvetlendiren taktik bir hareketle vaziyeti kurtarmayı başardı. Mekke’yi fethettiği zaman galibiyet havasına girip intikam almaya yönelmedi üstelik hepsini affetti, hem zorlukta hem zulüm altında hem de barış ve zaferde nefsine hâkim oldu, daima kendisine yakışan büyüklüğü gösterdi.

4. Sabırlı ve Tahammüllü Olması

Mekke’deki eziyet döneminde onlara sabırla tahammül gösterdi, bundan dolayı yakınmadı, asla ümidini kaybetmedi ve sabırsızlık etmedi. Onlar Hz. Peygamber’e kötülük ediyorlar O ise onlara iyilik ediyordu, onlar zulmediyor O ise onları affediyordu ve onlardan asla alakayı kesmiyordu. Hz. Peygamber (s.a.s.), Medine’ye geldi onlar yine Medine’de ashabına karşı saldırılar, yağmalamalar ve savaşlar tertipleyerek zulümlerine devam ettiler. Sonunda onların bütün bu kötülükleri saldırı silahları Hz. Peygamber’in sabır ve sebatının yüceliği karşısında başarısız oldu. Hz. Peygamber (s.a.s.) ise muzaffer oldu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.