Haberin Kapısı
2020-11-09 19:03:04

Hz. Peygamber ve Gençlik

İbrahim Cücük

09 Kasım 2020, 19:03

 Neden gençlik? Hangi gençlik? 

       Bir davanın genci varsa, o dava gençlere mal edilmişse, işte o zaman dava hedefe ulaşır. Çünkü gencin ideali vardır. İdeali olan genç, heyecan sahibidir. İdeali olmayan genç, sadece dolgu malzemesi olur. Heyecanı olanın gayreti olur. Gayret eden elbette planlı, disiplinli ve ciddi bir şekilde çalışınca hedefine er veya geç ulaşır. 

       Hangi genç? Toplumları değiştirecek müslüman bir genç! 

        Müslüman, teslim olan demektir. Allah Teâlâ’ya kâmil bir kul, Hz. Peygamber’e (s.a.s.) tam bir ümmet, anne-babaya sâlih evlat, nefsine ve nesline faydalı, etrafındakilere hayırlı komşu, bütün insanları İslâm’ın güzelliklerine davet etme görevlerini tasdik ve tatbike teslim olan kimsedir. 

       Hz. Peygamber (s.a.s.), İslâm’ın tebliğine hep gençlerle başladı, gençlerle devam etti ve gençlerle galip oldu. Biz de aynı neticeye ulaşmak istiyorsak aynı yolu izlememiz gerekmektedir. Gençleri İslâm’a mal etmek gerekir. 

       Her bir genç, önce İslam’ın kemaliyle kendisinde göründüğü Hz. Peygamber’i (s.a.s.) bütün yönleriyle tanıyıp mutlak örnek kabul etmeli ve izlemelidir. Sonra Sahabe içinden de birisini örnek alması tavsiye edilir. 

       Genç, kendi kabiliyetlerini de tanımalı, o kabiliyetteki zirve şahsiyetleri tanıyıp izlemelidir.

        Ne idik, ne olduk ve ne olmalıyız sorularına cevap verebilecek, tarihî muhasebe yapabilecek düzeyde tarih bilgisine sahip olmalı, içinde bulunduğu çevreyi ve çareyi vahyin projektörü ile doğru okuyabilmelidir. 

       Gençlerin İslâm’a mal edilmesi için;
1) Doğru anlayış için doğru öğretim yapılmalıdır.
2) Doğru davranış için doğru eğitim verilmelidir.
3) Doğru davranışın devamı için de gencin istikameti düzgün ve emin bir çevrede bulunması gerekir. 

         Özetle, genç ibadetle yetişmeli; bilgili, eğitimli, terbiyeli, saygılı ve ahlâklı olmalı; nefsine hâkim olup günahlardan korunmalı;  hem Hakka hem halka karşı sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.