Haberin Kapısı
2021-09-03 11:14:50

İyi Adam Olmak ve Kötü Adamdan Korunmak -9

İbrahim Cücük

03 Eylül 2021, 11:14

6. İyi Olmak İsteyenlere Ortam Oluşturmak (b)

Önce iyi insan olmayı dert edinmek sonra iyi insanları tanımak, iyi olmak isteyenlerle birlikte el ele verip iyi olmaya çalışmak, iyi-kötü nedir bilmek, iyi-kötü olanı bilip iman etmek, iyi olmaya yönelmek ve kötü olmaktan sakınmak, her gün gündüz murakabe, akşam muhasebe etmek, yanlış yapınca nefsi cezalandırmak, doğru yapınca Allah’a hamdetmek ve iyi olmak isteyenlere de ortam oluşturmak…

İyi adam olmak isteyen incitmemeli, kırmamalı ve kırılmamalıdır.

“Yük taşıyan öküzlerle merkepler, adam inciten insanlardan daha iyi ve hayırlıdırlar.”

Sadi-i Şirâzî

İyi adam, tanımayı tanınmaya, affı zulme, iyilik etmeyi kötülük etmeye, hakkın emrini insanların emrine, tenkit edilmeyi tenkit etmeye tercih eden kimsedir.

“İnsanın en büyüğü, en yüksek mevkide iken tevazu gösteren, kudret sahibi iken affeden ve kuvvetli olduğu vakit adaletle hareket edendir.”

Abdülmelik b. Mervan

“Uşağım bile olsa, yanlışlarımı düzelten efendim olur.”

Goethe

“Yanında eleştirici bir dost varsa, insan çok daha çabuk ilerler.”

Goethe

İyi adam olmak istiyorsak kendimize, birbirimize, kendi yapımıza ve ailemize sahip çıkalım!

Kendimize sahip çıkmak; kalbimize, niyetimize, karakterimize ve bize tevdi’ edilen sorumluluğa sahip çıkmakla mümkün olur.

Birbirimize sahip çıkmak; birlikteliğimize, birbirimize olan saygımıza, yardımlaşmaya, dedikodu etmemeye, sû-i zan etmeyip hüsn-i zan etmeye, tenkitten ziyade yol göstermeye ve yardım etmeye dikkat etmekle mümkün olur.

Kendi yapımıza sahip çıkmak; kendi aramızda insaf ölçüsünde hataları görmenin yanında hâlihazırın faydalarını da inkâr etmemek, ileriye yönelik ilmî araştırmalarla plan ve projeler hazırlamak, realite ile ideale doğru adım adım ilerlemekle mümkün olur.

Âilemize sahip çıkmak; anlayış göstermek, yardım etmek, dinlemek, değer vermek, hata edince özür dilemek, bize hata edilince affetmek, haklı olunca susmak, çocuklar konusunda eşe yardımcı olmak, kırmamaya ve kırılmamaya özen göstermekle mümkün olur.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.