Haberin Kapısı
2023-10-20 18:33:43

KÂFİR ÇEŞİTLERİ

İbrahim Cücük

20 Ekim 2023, 18:33

1. Allah’ı da peygamberleri de inkâr edenler

2. Allah’a inandıklarını iddia edenler

3. Peygamberlerin bazısını kabul edip bazısını kabul etmeyenler

Bu kâfir çeşitleri hakkında Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

“Allah'ı ve peygamberlerini inkâr edenler ve (inanma hususunda) Allah ile peygamberlerini birbirinden ayırmak isteyip "Bir kısmına iman ederiz ama bir kısmına inanmayız" diyenler ve bunlar (iman ile küfür) arasında bir yol tutmak isteyenler yok mu; İşte gerçekten kâfirler bunlardır. Ve biz kâfirlere alçaltıcı bir azap hazırlamışızdır.”

(Nisâ sûresi 4/150-151.)

1. Allah’ı da peygamberleri de inkâr edenler

Allah’ı inkâr edenlerin bazısında, rab düşüncesi de yoktur, ilah düşüncesi de yoktur. Bu kesimdekiler, Allah’ı kabul etmedikleri gibi peygamberleri yani peygamberliği de inkâr ederler.

2. Allah’a inandıklarını iddia edenler

Allah’ın yaratıcı olduğunu kabul ettiklerini iddia ederler ama ilah olduğunu kabul etmezler. Bunlarda Allah’ın yegâne ilah inancı olmayınca vahiy ve peygamberlik gerçeğini inkâr ederek Allah ile peygamberleri arasında ayırım yaparlar.

3. Peygamberlerin bazısını kabul edip bazısını kabul etmeyenler

Bunlar, “biz Allah’a, peygamberlerine, kitaplarına, meleklerine iman ederiz ama son peygamberi ve Kur’ân’ı kabul etmeyiz, peygamberlerin bazısına inanırız, bazısını inkâr ederiz derler. Bazen imana, bazen inkâra meylederek bunlar arasında bir yol tutturmak isterler.

Hâlbuki bir peygamberi inkâr bütün peygamberleri inkâr demektir. Peygamberi inkâr, peygamberi gönderen Allah’ı inkâr demektir.

Allah Teâlâ bu iki âyetle, bu üç çeşit insanın kâfir olduğunu ve azaba müstahak olduğunu net olarak bildirmiştir.

Bunlara karşılık hak ehlini gerçek iman ehlini devamındaki âyetle net ortaya koymuştur:

“Allah'a ve (bütün) peygamberlerine –aralarında hiçbir ayırım gözetmeden- iman eden (gerçek mü’min)lere gelince; Allah onların mükâfâtını elbette verecek (ve bundan önce işledikleri günahlarını affedecektir. Zira) Allah çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.”

(Nisâ sûresi 4/152.)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.