Haberin Kapısı
2023-10-18 18:31:17

KÂFİRLERİN BAZI ÖZELLİKLERİ/2

İbrahim Cücük

18 Ekim 2023, 18:31

2. Kâfirlerin birbirleriyle dost olmaları

Allah Teâlâ şöyle buyuruştur:

“Kâfir olanlar birbirlerinin velileri (dostları, idarecileri, yardımcıları)dır. Eğer siz bunu yapmazsanız (birbirinize velilik ve dostluk etmezseniz) yeryüzünde bir fitne ve büyük bir fesat olur.”

(Enfâl sûresi 8/73.)

İster Ehl-i kitabın/Yahudi ve Hristiyanların kafirleri olsun ister ateistlerin kâfirleri olsun, Müslümanlara karşı birbirleriyle dostluk ederler, yardımlaşırlar. Ancak kendi aralarında da ihtilaf halindedirler. Birbirlerine karşı da düşmanlık ettikleri bir gerçektir. Birinci ve ikinci cihan savaşlarında birbirlerini öldürdükleri gibi, Rusya ile Ukrayna’nın birbirleriyle savaşları gibi.

İşte bugün de bugünden önce de Müslümanlar birbirleriyle dostluk etmeyince ve bir de Müslümanlar birbirleriyle savaşınca yeryüzünde fitne ve fesat olmuştur.

Karanlığın varlığı, güneşin olmadığındandır.

Dünyanın huzuru, Müslümanların birbirleriyle dostluk etmeleri, birbirlerine yardımcı olmalarıyladır. Müslümanlar birbirlerine insan ve imkân güçleriyle yardımcı olursalar Allah’ın yardımıyla muzaffer olurlar.

Dünyada fitne varsa, küfrün hâkimiyeti varsa, Müslümanlar eziliyorsa, mağlup ve mahkûm iseler, Müslümanların birbirleriyle dostluk etmemelerinden dolayıdır. Yine idarecilerinin kafaları ve kalpleri düşmanlarının kafalarına ve kalplerine uygunsa, müslümanların birbirleriyle ihtilaf içinde olmalarındandır.

İnsanları en yüce gerçekler ve düşmanların hücumu birleştirir.

Konu edindiğimiz âyetin devamındaki iki âyet-i kerîmede, gerçek müminlerin iman, hicret ve cihad etme özelliklerine sahip oldukları ve cihad edenlerin birbirlerinden olduğu ortaya konmuştur.

“İman edip de Allah yolunda hicret ve cihad edenler, (muhacirleri) barındıran ve yardım edenler var ya, işte gerçek müminler onlardır. Onlar için mağfiret ve bol rızık vardır. Sonradan iman eden ve hicret edip de sizinle beraber cihad edenler de sizdendir…”

(Enfâl sûresi 8/74-75.)

Müminlerin, gerçek mümin oluşları imtihan edilince anlaşılır. O da Allah yolunda hicret ve cihad etmeleri, hicret ve cihad edenlere yardım etmeleridir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.