Haberin Kapısı
2021-06-14 10:38:21

Müslümanın Ahlaki Gelişiminde Hadis-i Şeriflerin Rolü -1

İbrahim Cücük

14 Haziran 2021, 10:38

Müslüman kimdir?

Müslüman, teslim olan demektir. Allah Teâlâ’nın indirdiği Kur’ân-ı Kerîm’ini hayat programı yaparak gönderdiği Hz. Peygamber’in (s.a.s.) sözlerini, fiillerini ve tasviplerini oluşturan hadîs-i şerîfleri hayatının mihveri yaparak teslimiyetini ispata gayret eden kimsedir.

Müslüman, imanına göre davranan kişidir. İman, tasdik demek; mümin de Kur’ân-ı Kerîm’deki ve hadîs-i şerîflerdeki gerçekleri tasdik eden kimsedir.

Kâmil mümin ise tasdikine göre tatbik eden kimse demektir. Elbette Müslüman, iman ettiği âyet ve hadîs gerçeklerine göre iman eden, Hz. Peygamber’i örnek alarak ibadet eden, ahlâkını peygamber ahlâkı yapan ve hukuk sistemini de bu iki esasa yani Kitap ve Sünnete göre düzenleyen kimsedir.

Müminlerin En Kâmil Olanı kimdir?

Kimin imanı kâmilse, ahlâkı da kâmil; kimin ahlâkı kâmilse imanı da kâmildir. Bu gerçeği bizzat Hz. Peygamber Efendimiz şöyle belirtmiştir:

“Mü’minlerin iman bakımından en kâmili, ahlâkça onların en güzel olanıdır. Sizin hayırlılarınız da kadınlarına karşı ahlâkça hayırlı olanınızdır.”

(Tirmizî, Radâ, 11; Ebû Dâvûd, Sünnet, 16; Ahmed, II, 250, 472, 527.)

İman, kalbin amelidir, kalpte bulunur.

Kalpte iman ne derecede ise bedende amel şeklinde, itaat ve ibadet şeklinde, özellikle de insanlarla ilişkilerde güzel ahlâk şeklinde ortaya çıkar.

Kâmil İmanın Göstergesi Nedir?

Kâmil imanın en güzel göstergesi ahlâk güzelliğidir. Güzel ahlâkın da en güzel göstergesi eşlerine karşı hayırlı olmaktır.

İmanın kemâli, güzel ahlâkı ve bütün insanlara iyilik etmeyi gerektirir.

(Mübârekfûrî, Tuhfetü’l-Ahvezî bi Şerhi Câmiı’t-Tirmizî, IV, 325.)

Bize, evlendikten sonra her gün iyiliği olan kimseler hanımlarımızdır. İyiliği olana, hem de her gün iyiliği olana iyilik etmek gerçekten vacip olmaktadır.

Kadınların erkeklere iyilikleri gerçekten çoktur. Şöyle ki:

• Cehenneme karşı kalkan olup bizi korurlar.

• Çocuklarımızı emzirir, yedirir, içirir, temizler ve yetiştirirler.

• Bize her türlü hizmeti yaparlar.

Bunların her birisi için bedeli ile işçi tutsak çok büyük paralar lâzımdır ki karşılamak mümkün olabilsin. Bu kadar imkânı sağlayan birisine hayırlı olmak her halde güzel ahlâkın alâmetidir. Güzel ahlâk ise kâmil imanın alâmeti ve eseridir.

Şayet ailede bu anlayış hâkim olsa; eşler birbirlerine hayırlı olsalar evde çok güzel bir huzur meydana gelir ve evler cennet köşelerinden bir köşe olur. Ailenin huzurlu oluşu da toplumun huzurlu oluşunu doğurur. Çünkü aile hem ilkokul hem de toplum binasının tuğlalarının piştiği ocak gibidir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.