Haberin Kapısı
2022-04-04 18:44:21

RAMAZAN AYININ KIYMETİ

İbrahim Cücük

04 Nisan 2022, 18:44

1. Kur’ân- Kerîm’in bu ayda inmiş ve orucun bu ayda farz kılınmış olması

Allah Teâlâ, Kur’ân-ı Kerîm’inde şöyle buyurmuştur:

“(Orucun size farz kılındığı o sayılı günler) Ramazan ayıdır ki insanlara doğru yolu gösteren (rehber), hidayeti açıklayan ve hakkı-batılı birbirinden ayırt eden Kur’ân o ayda indirildi. İçinizden kim o ayda hazır (mukim) bulunursa ( o ayda) oruç tutsun!”

(Bakara sûresi 2/185.)

2. Amellerin bire yetmiş yazılması, bu aydaki nafilenin Ramazan dışındaki farza bedel olması

Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Ey insanlar! Sizi bin aydan daha hayırlı olan bir gecenin bulunduğu mübarek bir ay, büyük bir ay gölgeledi. Allah o ayın orucunu farz, gece ibadetini nafile kılmıştır. Kim o ayda hayırdan bir hasletle Allah’a yaklaşsa (bir amel yapsa) o ayın dışındaki bir farzı eda eden gibi olur. Kim, bu ayda bir farz eda ederse o ayın dışında yetmiş farz eda etmiş gibi olur. Bu ay sabır ayıdır. Sabrın karşılığı da cennettir. Bu ay, içinde mü’minin rızkının artırıldığı bir ay ve iyilik (hayır, lütuf, ihsân) ayıdır.”

(Sahîhu İbni Huzeyme, II. 911, No: 1887; Beyhakî, Şuabü’l-Îmân, V, 223, No: 3336.)

3. Cennetlik amel edenlere tevfîk/hayra başarı kapılarının açılması ve cehennemden uzaklaşmak isteyenlere cehennem kapılarının kapatılması, şeytanların bağlanması

“Ramazan ayı geldiği zaman sema (cennet, rahmet) kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar sıkıca bağlanır.”

(Buhârî, Savm, 5, Bed’ü’l-Halk,11; Müslim, Sıyâm, 1; Nesâî, Sıyâm, 2-5; İbn Mâce, Sıyâm, 2; Dârimî, Savm, 53; Muvatta, Sıyâm, 59; Ahmed, II, 281.)

4. Günahların affolunması

“Kim (farz olduğuna) inanarak ve (Allah’tan) sevap umarak Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları affolunur.”

(Buhârî, Îmân, 28, Savm, 6; Müslim, Sıyâm, 203, Müsâfirîn, 175; Ebû Dâvûd, Ramazan, 1, Savm, 57; Tirmizî, Savm, 1, Cennet, 4; Nesâî, Sıyâm, 39; İbni Mâce, İkâmet, 173, Sıyâm, 2, 33.)

Geçmiş günahların affı, ancak büyük günahlardan tövbe edip sakınmak, farzları yerine getirmekle hâsıl olur.

5. Ramazan ayında büyük günahlardan sakınılırsa küçük günahların affolunması

Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

“Eğer yasaklandığınız büyük günahlardan kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi şerefli bir yere sokarız.”

(Nisâ sûresi 4/31)

“Beş vakit namaz, gelecek cumaya kadar Cuma (namazı) ve gelecek yıla kadar Ramazan (ayı) büyük günahlardan sakınıldığı zaman aralarındaki küçük günahlara keffârettir.”

(Müslim, Tahâret, 16; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 359.)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.