Haberin Kapısı
2020-10-06 10:11:06

Toplumları Huzura Kavuşturan Şeyler -4

İbrahim Cücük

06 Ekim 2020, 10:11

        4. Geriye Yetişmiş Ekip/Kadro Bırakmak
       Huzurun devamını sağlayacak ehil ve âdil idarecilerin, halka şefkat ve merhamet etmeleri önemlidir. Bu şefkat ve merhamet, kendilerinden sonra o huzurun devamını sağlayacak olan ekibi yetiştirecek kurumlar kurup ekibi yetiştirmekle devam eder.
         Geriye ekip bırakmak; en büyük lider Hz. Peygamber’in  (s.a.s.) yetiştirdiği gibi ilim ve irfan sahibi âlimler, adeta kalplerin fethine memur mürşidler, ülkeleri yönetecek âmirler, devlet adamları, komutanlar yetiştirmektir. Zira âlimin ölümü âlemin ölümü demektir. Öyle ise âlemi ihya için âlimi ihya etmek düşüncesiyle büyük âlimler yetiştirmeyi dert edinmelidir. 
        Âlim, âlim yetiştiren kurumlardan yetiştiği için âlim yetiştiren kurumlara sahip çıkmak gerekir. Hem hakkı hem bâtılı, hem doğuyu hem batıyı, hem dinî ilimleri hem fen ilimlerini bilen, çevreyi ve çareyi bilen âlimler yetiştirmek. Belki fabrika yapan fabrika gibi, âlim yetiştiren âlimler yetiştirmeye gayret etmek gerekir. Nitekim “Bilmiyorsanız işin ehline sorunuz.” (Nahl sûresi, 16/43) âyet-i kerimesi hem uzman bir kadronun mevcut olmasını hem de bu kadroyu yetiştirecek kurumların tesis edilmesini gerekli kılmaktadır.
        Bir gün emîre’l-müminîn Hz. Ömer (r.a.), büyük bir odada sahabenin ileri gelenleriyle birlikte oturmakta iken orada bulunan sahabeye şöyle bir soru yöneltir: “Allah’tan bu oda dolusu ne istersiniz?”           
       Bir kısmı, “Bu oda dolusu at olsa da Allah yolunda koştursam”, bir kısmı “Bu oda dolusu altın olsa da Allah yoluna infak etsem” der.  
       Hz. Ömer’e sorarlar:   
       “Sen bu oda dolusu ne istersin?” Hz. Ömer: 
       “Bu oda dolusu Ebu Ubeyde b. Cerrah ve Übey b. Ka’b gibi adamlar olsa da her birini bir göreve atasam!” der. 
       İşte geriye ekip yetiştirmenin önemini anlatan ve devlet idaresinde ehil ve dürüst insana olan ihtiyacı ortaya koyan bir tablo!..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.