Haberin Kapısı
2020-07-22 17:37:02

Üretken İnsan-2

İbrahim Cücük

22 Temmuz 2020, 17:37

       1. Üretken insan kimdir?
       Üretken insan; hedefi ve hedefine ulaşma derdi olan, sorumluluk hisseden, mes’ûl olduğu şeyle meşgul olan ve geriye eser bırakmak için heyecanı ve gayreti olan; zamanını daima planlayan, planını uygulamada prensip sahibi olan; ilim-amel, madde-mana, dünya-âhiret, ideal-realite dengesi gözeten kimsedir.
       Üretken insan, kendi kabiliyeti doğrultusunda önce mes’ûl olduğu kimselere sonra diğer insanlara faydalı olan ve faydalı olmaya devam eden kimsedir. 
      Bu konuda, gelmiş ve gelecek en büyük âlim, geçmişin ve geleceğin ilmi kendisine verilmiş olan Hz. Muhammed aleyhisselam şöyle buyurmuştur:
      “Kulların Allah’a en sevimli olanı, insanlar için insanların en faydalı olanıdır. Amellerin en faziletlisi de, ya açlığını gidermek veya ondan bir sıkıntıyı gidermek veyahut bir borcunu ödemek suretiyle müminin kalbine sevinç vermektir.” 
    (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat, hadis no: 6026; Ebû Nuaym, Hılyetü’l-Evliyâ, VI, 348.)

      Diğer bir hadîs-i şerîfinde ise şöyle buyurmuştur:
      “İki özellik vardır ki ondan daha üstün özellik yoktur: Allah’a iman etmek ve Müslümanlara faydalı olmaktır. Yine iki özellik de vardır ki o ikisinden daha kötü bir özellik yoktur: Allah’a şirk koşmak ve Müslümanlara zarar vermektir.”
    (İbn-i Hacer el-Askalânî, Münebbihât, s. 1.)

      Bugün en faydalı iş, önce iyi örnek olmak sonra da insanlara yanlış anlayış ve yanlış davranışlardan korunmalarını tavsiye etmek; doğru, isabetli anlayış ve davranışları tavsiye etmektir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.