01.10.2015, 16:25

Vira Bismillah!

Vira kelimesi bildiğim kadarıyla, Ceneviz ve Venediklerin kullandıkları bir lisan olan ‘’Latince’’ bir kelime olarak literatüre girmiş bir kelimedir. Yukarı, almak, çekmek, durmadan, aralıksız, ara vermeden, kesintisiz, sürekli anlamlarına gelen bir kelimedir. Genellikle denizcilerin kullandığı bir kelime olup, Türkçemize geçmiş ve birçok yerde kullanılmaktadır. Başta Almanya ve Rusya’da, bu kelimenin ne anlama geldiğini bilirler. Birçok dilde de kullanılan bu kelimenin, kendi lisanında karşılığı yoktur.

Türkler ve Araplar, Latin denizcilerin tecrübelerinden istifade etmişlerdir. Denizcilikte, bu milletlerden aldıkları kelimeleri de kendi lisanlarında kullanmışlardır. Tabiatıyla bu kelimeleri kullanırken bir nevi Müslümanlaştırmışlardır. Her hayrın başı olan besmeleyi ihmal etmemişlerdir. Örneğin demir alırken sadece “vira” ve demir atarken “funda” dememişler, “vira bismillah ve funda bismillah” emirlerini kullanmışlardır. Hatta deniz askerleri bugün bile atış yaparken sadece “salvo” emrini kullanmaz “bismillah salvo” emrini kullanırlar. Bahriye askerleri, gemi komutanının “bismillah salvo” diyerek atış emrini vermesiyle atış yaparlar. Belki de bu nedenle atışlarda çok iyi sonuçlar alırlar.

"Bismillâhirrahmanirrahim", günlük konuşmalarımızda ve evratlarımızda zikir olarak en çok kullandığımız dini ifadelerimizden biridir. Buna kısaca "Besmele" denir. Besmele, "Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adı ile (başlamak)" anlamına gelir. Besmelenin kısaltılmış şekli "Bismillah" tır. Bu cümle de "Allah'ın adıyla" anlamındadır. Bu sözcükler Allah'ı hatırlamak ve anmak demektir. Yüce Allah, Kur’an- Kerim’de birçok ayette "Besmele “de geçen "Rahman" ve "Rahim" isim sıfatlarıyla insanlara olan sevgisini ve şefkatini ifade etmektedir. Besmele, helâl bir işe başlarken, Allah'ın adını anmak ve bu adla işe başlayarak işin hayırlı ve bereketli olması için dua anlamına gelir. Müslümanın Allah’la rahmet üzerine iş yapacağına, O’nun izin verdiği şekilde davranacağına dair her seferinde sözleşme yenilemesidir. Kur'an-ı Kerim'de Tövbe Süresi hariç, her surenin başında geçen şekliyle, İslam'ın bir şiarıdır, besmele…

Besmele Neml Suresinin 30. ayetidir. Fatiha Suresinde veya diğer bütün surelerin başında geçen besmelenin ayet olup olmadığı konusunda âlimler ihtilaf etmişlerse de, yapacağı işe besmele ile başlayan Müslüman manen şunları söylemektedir;

 “İşime, Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlıyorum. O’nun emriyle ve O’nun için bu işin başındayım ve O’nun adına teşebbüste bulunuyorum, O’nun emriyle yapıyorum. Çünkü bu başladığım işin tamamlanmasında gerekli olan kuvvet ve kudret O’nun tarafından bana verilmiştir ve O’ndandır. O bana bu kuvvet ve kudreti vermezse ben bu işi tamamlayamam.”

Resulullah (sav) her yaptığı hayırlı işe besmele ile başlamıştır. “Bismillah ile başlamayan her ciddi iş noksandır.” diyerek Müslümanları buna teşvik etmiştir. Yemek yerken, şu içerken bile besmele ile başlanması gerektiğini defalarca dile getirmiştir. Bir hadis-i şeriflerinde Resulullah (sav) buyurdular ki: “Su içerken besmele çekin. Bitirince de Allah'a hamd edin.” (İbnu Abbas) Başka bir hadis-i şerifte de Resulullah (sav) şöyle buyurmuşlardır:

 “Sizden kim bir şey yerse “Bismillah (Allah’ın adıyla)” desin. Bidayette söylemeyi unutmuşsa sonunda şöyle söylesin: “Bismillahi fi evvelihi ve âhirihi (başında da sonunda da Bismillah).” (Hz. Aişe)

Cenabı Allah, bütün güzel ve hayırlı işlerimizde besmele ile başlamayı nasip etsin, amin.

‘’Vira Bismillah’’ kelimelerini bu uzun tariften sonra, bizlerde istedik ki işlerimize böyle başlayalım.

‘’Haberin Kapısı’’

Yaklaşık bir seneden beri düşündüğümüz ve yaklaşık olarak 4-5 aydır üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığımız ‘’Haberin Kapısı haber Portali’’ projesini nihayet yürürlüğe koyabildik. Camiamız adına bu kararı vermek elbet kolay değildi. Bu sorumluğu almak ve liyakatiyle yerine getirmek her insan gibi, bizimde korkarak alacağımız bir karardı. Camiamız içerisinde, bu işte liyakat sahibi akademik sevide ister Üniversite bünyesinde, ister Medrese bünyesinde birbirinden değerli üstatlarımız bulunmaktadır. Onların destekleri ve duaları eminim doğru yoldan ayrılmadığımız müddetçe üzerimizden eksik olmayacaktır.

Haberin Kapısı ile ilgili çok teknik bilgilere girerek canınızı sıkmayacağım. Basın, yayın ve iletişim kelimelerinin yerini, artık ''Medya’’ kelimesi almıştır. Bununla beraber teknolojinin sürekli geliştiği ortamdan, ilk etkilenenlerden biride medyadır. Biz camiamız adına başta dergi ve türü yayınları düşünmedik değil. Bu tür yayınların külfeti ve zahmeti de cabası. Günümüzdeki ortam artık E-Kitap, E-Bülten ve Haber siteleri ve türleridir. Dijital ortamda hazırladığımız herhangi bir medya ürününüzü, an itibari ile okuyucuya ulaştırılabilmekte, zaman ve bilgi sınırı olmadan, herhangi bir yerden takip edilebilmektedir. Evimizde ve işyerimizde PC ortamlarında, yanımızda taşıdığımız akıllı telefon ve tabletlerde. Yeter ki Network ortamı olsun. Uydu ve baz istasyonlarının yoğun olduğu günümüzde, sanal bir dünya mevcut. Basılı ve yazılı yayınların yerini, sanal ortam tutmaz derlerse de, artık her türlü medyamızı akıllı telefonlar sayesinde cebimizde bile taşıyabilmekteyiz.

Bilinmektedir ki, fertlerin bir araya gelmesiyle toplum değil topluluk meydana gelir. Toplum; aralarında daimi ilişkiler bulunan insanlar topluluğudur. Bundan dolayı bir topluluğun toplum olabilmesi için ortak dine, kültüre, ahlaka ve fikri nizama ihtiyaç vardır.  Bir topluluğu ümmet yapan dinamiklerdir. İslam dini, Kur’an’ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (sav) önderliğinde, Ayet, Hadis ve sünnetleri ile birlikte, icma-kıyasla iktifa eder.

Toplum; Dini, ahlaki ve fikri nizamların değişmesiyle değişir. Yani toplumdaki gayri İslami yaşam şeklinin değişmesi ile o toplum İslami bir topluma dönüşür. İktisadi, siyasi istikrarın olduğu, insanların yaşam standartlarının yüksek olduğu ve zulmün olmadığı zamanlarda o toplumda değişim için insanlarda bir ihsas, bir hareket ortaya çıkmaz. Ancak iktisadi ve siyasi krizlerin yaşandığı, insanların en önemli kıymetlerini yitirdiği, yaşam standartlarının çok düşük olduğu, zulmün zirveye ulaştığı dönemlerde toplumda değişim için keskin ihsasa sahip insanlar ortaya çıkar ve onların öncülüğü ve liderliğinde toplumda köklü bir değişim için hareketler başlar. Dünyanın en büyük düşmanı materyalistler, kapitalistler ve siyonistler değildir. En büyük düşman ahlaksızlıktır. İslam'ın dışında hayat arayanlar ahlaksızlık denilen haslete yakalanacak, her şeyleriyle perişan olacaktır.

Rabbimiz bir, kitabımız bir, kıblemiz bir. Müslümanlar bir bütündür. Dil, renk, kavim ayırımının yapılmadığı, bu bütünlüğe ümmet denir. Ümmeti oluşturan bireye İnsan denir. İnsanın yetişmesi doğuştan başlar. İzzet-i nefis doğuştan gelen bir haldir. Sonraki yıllarda çocuğa öyle bir eğitim verilmeli ki izzet-i nefis yerine izzet-i iman geçmeli ve İnsan-ı Kamil olmanın yolunu aramalıdır.

İnsan-ı kâmil, Allah dostlarının da ifade ettiği gibi, mutlak anlamda Nebiler Server-i Peygamber Efendimiz (sav)’dır. Sonra da diğer enbiya, gavs, kutup ve derecelerine göre evliya, asfiya, ebrar ve mukarrebin gelmektedir Genel manada insan, potansiyel olarak yeryüzünde Allah’ın halifesidir.

İbrahim Hakkı Hazretleri, Marifet-Name’sinde insan-ı kâmili, “Alemin özü, Allah’ın latif sırlarının bir mecmuası ve sonsuz hikmetlerinin fihristi” diye tarif eder. İşte bu sebepledir ki, ‘emanet’ insan-ı kâmile tevdi edilmiş, ‘hilafet’ vazifesi de yine onun omuzlarına bırakılmıştır.

İnsan-ı kâmil, diğer bir ifadeyle ‘yetkin insan’ olma/olabilme herkes için açık bir yoldur. Aslında konunun bize bakan en önemli yönü de işte bu noktadır. Evet, her mümin kul için, Allah’ın izni ve inayetiyle, Rable münasebetlerdeki ciddiyet ve devamlılık, dünyevî-uhrevî konulardaki denge, ilim ve hakikat aşkı, güzel ahlâk ve istikamet gibi yüce hasletlerle insan-ı kâmil olabilme kapısı her zaman açık bulunmaktadır.

İşte bu minvalde, İslam coğrafyasında şiddetli sarsıntıların yaşandığı bu asırda, Müslümanlar; hayatlarını derinden etkileyen, topraklarını paramparça eden, toplumları fırkalara ayıran, akideleri bozulan, mezhep taassuplarının yaşandığı, ırk, dil ve kavmiyetçiliğin hat safhaya ulaştığı günlerde terör belasıyla ve çeşitli işgallerle insanların katledildiği günleri yaşamaktayız. Toplum Ahlak erozyona uğratılmaktadır.

‘’Gerçeğe Açılan Kapı’’

İnsan-ı Kamil olma yolunda, gerçek hakikate açılan kapıyı bulmak için, Önce Ahlak ve Maneviyata önem vermeli ve bu minval üzere yolumuzu çizmeliyiz.

Yorumlar (0)
15
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:36
Güneş 06:10
Öğle 13:08
İkindi 16:54
Akşam 19:56
Yatsı 21:23
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 33 51
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Karagümrük 33 31
18. Gaziantep FK 32 31
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 33 17
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 30 36
13. Şanlıurfaspor 30 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 31 14
Günün Karikatürü Tümü