Haberin Kapısı
2022-01-22 16:46:34

Öğüt Almak ve Öğüt Vermek -9

İbrahim Cücük

22 Ocak 2022, 16:46

4. Liderlerin öğüt alması

(Devamı)

d) Cesaret

1) Cesaret ve kararlılık

Tarihte çok cesur insanlar görülür. Cesaret yetmez, kararlılık da gereklidir.

Bize her sahada örnek olarak gönderilen Hz. Muhammed aleyhisselam’da hem cesaret hem kararlılık mevcuttu.

Şöyle ki, Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) tehlikelerle ve felaketlerle karşılaşmasına rağmen zayıflığın ve ürkekliğin görülmediği cesaret ve kararlılıkla inisiyatifi daima elinde bulundurdu. Bedir’de 313 kişi ile 1000 kişiye karşı koyması, Uhud savaşındaki kararlı tutumu, Huneyn savaşındaki her saldırıya sarsılmaz bir şekilde karşı koyması gibi.

2) Metanet

Cesaret ve kararlılık yanında ayrıca metanetini kaybetmemesi de lider için çok önemli bir özelliğidir.

Rasûlullah Efendimiz, Mekke’de 13 yıl Kureyş liderleri elinde eziyet çekti; zulüm ve zorluklara karşı sabrı elden bırakmadı.

Uhud’da Sahabenin paniğine rağmen metanetini asla kaybetmedi, zekâsını ve askerî manevra kabiliyeti ile durumu kontrol altında tuttu.

Hendek savaşında Yahudilerin hıyaneti neticesinde onların da müşriklerle beraber saldırıya geçecekleri tehlikesi karşısında, düşmanı psikolojik ve politik olduğu gibi askerî olarak da zayıflatan ve Müslümanların konumunu kuvvetlendiren taktik bir hareketle vaziyeti kurtarmayı başarmıştır.

Mekke’yi fethettiği zaman galibiyet havasına girip intikam almaya yönelmedi üstelik hepsini affetti, hem zorlukta, hem zulüm altında, hem de barış ve zaferde nefsine hâkim oldu, daima kendisine yakışan büyüklüğü gösterdi.

“Cesaret ve büyük bir dayanma gücüne sahip ol. Cesaretin en faziletli olanı da haykırmak, sır saklamak, hatasını itiraf etmek, insanların hakkını vermekte insaflı olmak ve hiddet anında nefsine hâkim olmaktır.”

Hasen el-Bennâ

3) Cesaret, zaferi kazandırır

“Cesaret zafere, kararsızlık tehlikeye, korkaklık ise ölüme götürür.”

Yavuz Sultan Selim

“Cesaret, tehlike karşısında akıl ve zekânın kullanılmasıdır.”

Eflatun

“Hiçbir şeye cesaret edemeyen, hiçbir şeye ümit beslemesin.”

F. Schiller

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.